Пандемия, онлайн обучение, влошени знания сред учениците, прегаряне сред учителите - не стигат

...
Пандемия, онлайн обучение, влошени знания сред учениците, прегаряне сред учителите - не стигат
Коментари Харесай

Не заплатата, а системата отказва младите учители

Пандемия, онлайн обучение, влошени знания сред учениците, прегаряне измежду учителите - не стигат всички проблеми в образованието, а наскоро бяхме сюрпризирани от доклад на Световната банка - единствено 10% от новоназначените учители през 2016 година са останали трайно в системата, като 1/2 от тях са си отишили още след първата година. През 2019 година, когато към този момент заплатите бяха увеличени, отпадналите преподаватели след първата година понижават до 23%. Въпреки това на фона на голямата кохорта педагози в пенсионна възраст проблемът в бъдеще се обрисува изключително изострен. Защо напущат младите преподаватели и какво би ги задържало в системата? Отговорите на тези въпроси търсим през погледа на 4-ма млади учители.

 

Нагласата

Ключово изискване за задържане на учителите е взискателният подбор, обвързван с мотивацията и настройката им към работата, считат от " Заедно в час ", откъдето годишно обучават педагози. " Ако настройката ти е, че работата е сигурна и цяло лято ще имаш почивка, това те обрича на неуспех ", споделя Нели Колева от " Заедно в час ". Неслучайно 62% от техните учители, минали през сериозен асортимент през 2016 година, на третата година към момента са преподаватели.

Един от тях е Галина Калчева, преподавател в 97-о СУ " Братя Миладинови " в кв. " Люлин " в София. " Първо желаех да съм журналист, само че после реших да съм потребна по-пряко на хората, да правя нещо, което да трансформира средата  ", споделя тя.  " Исках да се занимавам с нещо, което е свястно и дава добавена стойност. Помогна ми и персоналната ми настройка, че парите не са най-важното и човек би трябвало да работи това, което му носи удоволетворение ", споделя и Антония Гурянова, преподавател в с. Драгичево, Перникшко, от 6 година

А филтърът, става известно, е прекомерно необятен. МОН от 2 г. насърчава най-добрите възпитаници да стават учители, давайки 100 лева стипендия на студент по педагогика, в случай че той е измежду първите 10% с най-високи оценки на матурата по български. Въпреки това рейтингът на вузовете показва, че към момента междинната оценка от дипломата на бъдещите педагози е 4.86. Кой ще одобри за сериозна компетентност, в която се влиза да вземем за пример с 3.50?.

В клас от първи курс

През 2020 година МОН вкара нови, които да подобрят качеството на подготовката на бъдещите учители, само че осезателен резултат от тях не се вижда. " Обучението в университетите към момента е извънредно теоретично, без на практика темперамент и много скучно. Няма по какъв начин да се вдъхновиш да преподаваш интерактивно, в случай че те учат по този метод. Монтонното четене на лекции от учител може да те обезсърчи тотално ", счита Антония.  " Много от учителите се отхвърлят, тъй като в университета не получават задоволителна подготовка, нямат съответна визия какво тъкмо ги чака и изпадат в потрес ", споделя и Даниел Симеонов, който преподава от 6 година британски език в учебно заведение " Н. Рилски " в с. Дерманци, Луковит. Затова съгласно него те би трябвало да влизат в клас още от първата година на следването си.

" От университета несъмнено не те приготвят по метода, по който трябват. След това те пускат надълбоко в мътните води и или плуваш, или се давиш, както стана с някои мои сътрудници ", споделя и Марияна Николова, преподавател по български език в столична гимназия. По думите й влизането в системата е необичайно преживяване: " Все едно попадаш в предишното, както е било през детството, такова е образованието и в този момент, същински културен потрес ", споделя тя. 

" Още от началото на университетската подготовка би трябвало да има часове, в които студентите проучват действителни обстановки от класните стаи, обръщат внимание на методите на преподаване, на динамичността на урока и класа. Нужни са и повече часове за хоспетиране на студентите педагози, които да стартират още във 2-3 курс ", споделя и Нели Колева. Според нея следва да се вкарат идентичен брой часове на наблюдения и преподаване във всички вузове, както и да се разшири профилът на учебните заведения, които могат да бъдат базови. Защото " едно е да се обучаваш в 119-о учебно заведение, друго - в с. Божурище ".

 

Мен кой ме е учил?

" Първата година е най-трудно, в случай че не си си представял какво съставлява специалността. Мен ме спаси това, че колегите много ме подкрепяха. Все имаше човек, който да ми помогне ", спомня си Галина. При нея събитията са били щастливи, само че доста нейни сътрудници се натъкват на враждебно отношение. За задържането на новите учители от основно значение е именно приемането на поддръжка от наставници - нещо, което макар наредбите не се ползва като хората. 

" Очевидно, би трябвало да се влага в образованието и поддръжката на наставници. Много от тях нямат фундаментални познания по какъв начин да поддържат начинаещи учители. Има си протоколи и методика - как да задаваш въпроси, че да не звучат обвинително, по какъв начин да подкрепяш учителя. Не е комплицирано и скъпо. Просто би трябвало фокус върху компетентностите и актуализиране на заплащането на базовите учители, от които зависи да развиват уменията на новите си сътрудници и да изискват повече от тях ", счита Нели Колева.

 

Не заплатата, закостенялата система демотивира

Доста от младите учители не считат възнаграждението за основопологащо за избора им. " Заплатата за един селски преподавател е конкурентна по отношение на останалите заплати в селото (на фона на общата безработица по селата), но изискванията са по-тежки. Никой не желае да влезе в час в 6-и клас и да му кажат: " Моля ви, г-жо, говорете по-тихо, че ме боли главата! ", споделя Даниел.Той е от изключително изобретателните преподаватели, също минал през " Заедно в час ", чиито начинания не могат да се изброят - преобразява учебната библиотека, притегля дарения, прави ъгъл за учене с компютри, управлява сценичен клуб на учебното заведение и други Но даже преподавател като него в последните години се усеща безпределно изтощен, че нещата просто не се случват, както би трябвало, що се отнася до политиките в образованието.  " Прекалено малко станаха нещата, за които да се хванеш като един барон Мюнхаузен ", признава той, чудейки се дали ще остане вечно в системата.

По думите му учителите като него в селата не са просто учители, само че и обществени служащи. " Не мога да пратя по вайбър известие на родителите, тъй като някои нямат даже телефони. Трябва да отида персонално да се видя с множеството от тях. Днес даден възпитаник не е на учебно заведение. Кой би трябвало да го докара? Аз? Много сътрудници не желаят да влизат в ролята на обществени или просветителни посредници и това е разбираемо ", споделя той.  " Всички забатачени с годините проблеми демотивират и отхвърлят учителите. Според мен е нужна някаква форма на по-радикална смяна. Бавните темпове, с които се движи процесът на тъждество в образованието, са рискови ", предизвестява той.

" Идваш цялостен с хрумвания в учебно заведение, само че незабавно се сблъскваш с невъзможността да направиш каквото и да е. Разликата в поколенията е сериозна, а отпорът измежду сътрудниците е необикновен. Изразяването на персонално мнение се възприема като интервенция в работата на старшите учители. Редовно ти се споделя: " Това не може ", а в това време те карат да правиш куп безсмислени неща ", казва Николова. Според нея министърът може и да желае да промени системата, само че системата не желае да се промени. " Съпротивата против всяка нова самодейност е голяма. Досега децата ме поддържаха, само че годините минават, а нищо не се трансформира ", заключава тя, изтощена от враждебната система дотолкова, че към този момент е напуснала училището, в което е преподавала.

 

Потъващите милиони

Проблемът с неналичието на учители, както и останалите недъзи в образованието страдат от фундаментален минус - никой не мери, нито контролира дали вложените пари са израходени дейно. Промени в образователните стратегии по педагогика има, само че никой не знае подобрили ли са подготовката на студентите. По програмата на МОН за квалификация на учителите (за скромните 1 млн. лева.) се отчита брой преминали педагози и проведени конференции, само че не и дали обучението е подобрило триумфа на учениците им. Допълнителната подготовка на учителите пък към този момент стана синоним на мафиотска конструкция. " Всеизвестна истина е, че образованията протичат в спа зоните на хотелите ", споделя учител, съгласно който няма никаква бистрота в изразходването на обществения запас. " Наливат се милиони в образованието, само че те потъват. Никой не е отговорен и най-после отсреща нямаме нищо ", обобщава той.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР